Beelden met een verhaal

De beeldengroep lijkt op het eerste gezicht een gewone kerstgroep zoals die in elke kerststal te vinden is. Een verbeelding naar de overlevering van het verhaal rond de geboorte van het kindje Jezus. In een ossenstal waar Jozef en Maria een schamel onderkomen vonden en het kindje in een kribbe werd gelegd. Maar zo gewoon is het in de Oisterwijkse kerststal niet.

Ook in de Oisterwijkse kerstgroep is de figuur van Jozef afgebeeld als timmerman. Een winkelhaak in zijn hand en een blokschaaf bij zijn voeten. In de Oisterwijkse kerststal zijn twee figuren op kraamvisite die op het eerste oog herder zouden kunnen zijn. Het zijn echter bijzondere figuren.
De staande 'herder' draagt een schort en heeft een schoenmakershamer in zijn rechterhand. In de linkerhand een schoenleest en bij zijn voeten is een 'driepoot' te zien. Gereedschappen die te maken hebben met het beroep van schoenmaker. Oisterwijk kende vroeger een rijke schoen- en lederindustrie. Beeldhouwer Kuik heeft dat Oisterwijkse kenmerk van die tijd verwerkt in dit beeld.

Het beeld van de knielende herder is een zelfportret van de beeldhouwer. Hij maakte dat op verzoek van het VVV-bestuur. Zoals het door de toenmalige voorzitter Arnold Meijer werd beschreven: '..opdat ouders hun kinderen de man kunnen wijzen, die zo bijzonder veel van Oisterwijk hield en zoveel schoons heeft geschonken. Op deze wijze zal mede hierdoor zijn geest hier blijven voortleven'.

In een gedicht van een van zijn kinderen, Dirkje Kuik,  wordt verwezen naar het vosje dat aan zijn voeten zit. Met dat dier associeerde Nico Kuik zich.
De slotregel van het gedicht luidt:  'Hij staat er bij. Een vos met één poot in de val, een zure timmerman tot in het merg verkankerd'.   Daarmee leek ze te verwijzen naar de ernstige ziekte waaraan Nico Kuik leed toen hij de beeldengroep maakte. 

Schoenmaker

Zelfportret Nico Kuik